help! 2010 R1 starting problems? - Yamaha R1 Forum: YZF-R1 Forums
09-14 R1 Mechanical Help Mechanical and Critical Issues for the 09-14 R1

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 07:15 AM Thread Starter
My Bike Before My Wife
 
paulie1108's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: America
Posts: 793
help! 2010 R1 starting problems?

When I turn the key everything seems fine but when I push the start button I get nothing at all. I think it's the fuel pump not coming one any ideas how correct this?
paulie1108 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 07:23 AM
Owner of the color changing R1
 
R1nStang's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Allen, TX
Posts: 16,299
check the battery. lots of people with the 09+ say the stock battery was shit. I replaced mine after roughly a year



R1-015 `Ghostrider` Squadron

Competition Werkes slipons, Leo Ypipe, PCV, -1/+1 520 conversion, Flashtune.
R1nStang is offline  
post #3 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 07:28 AM
ROWDY
 
Stonewall's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Arkansas
Posts: 11,859
Quote:
Originally Posted by paulie1108 View Post
When I turn the key everything seems fine but when I push the start button I get nothing at all. I think it's the fuel pump not coming one any ideas how correct this?
Put a volt meter on the battery and push the starter button and watch the voltage if it drops below 11.0 volts and does nothing I would change the battery, Or charge it up! and try it again!

ROWDY
Stonewall is offline  
post #4 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 07:43 AM Thread Starter
My Bike Before My Wife
 
paulie1108's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: America
Posts: 793
thanks guys I'' give it a shot now
paulie1108 is offline  
post #5 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 08:46 AM Thread Starter
My Bike Before My Wife
 
paulie1108's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: America
Posts: 793
Battery is good.
I'm not hearing anything from the fuel pump?
paulie1108 is offline  
post #6 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 08:49 AM
ROWDY
 
Stonewall's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Arkansas
Posts: 11,859
When you push the start button the bike turns over? but does not start?

ROWDY
Stonewall is offline  
post #7 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 08:51 AM
Owner of the color changing R1
 
R1nStang's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Allen, TX
Posts: 16,299
just cause I know not everyone uses it....but is your kill switch flipped to OFF? in neutral? if in gear is your kickstand up and clutch pulled in? not making fun of you man...but I just know everyone has their "blonde moments"



R1-015 `Ghostrider` Squadron

Competition Werkes slipons, Leo Ypipe, PCV, -1/+1 520 conversion, Flashtune.
R1nStang is offline  
post #8 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 08:51 AM Thread Starter
My Bike Before My Wife
 
paulie1108's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: America
Posts: 793
does not even try to turn over. dash comes on but nothing from the fuel pump
paulie1108 is offline  
post #9 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 08:53 AM
ROWDY
 
Stonewall's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Arkansas
Posts: 11,859
Quote:
Originally Posted by paulie1108 View Post
does not even try to turn over. dash comes on but nothing from the fuel pump
The red kill switch is not off is it? In neutral?

ROWDY
Stonewall is offline  
post #10 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 09:00 AM Thread Starter
My Bike Before My Wife
 
paulie1108's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: America
Posts: 793
Yes in neutral and kill switch is not off
paulie1108 is offline  
post #11 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 09:02 AM
Owner of the color changing R1
 
R1nStang's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Allen, TX
Posts: 16,299
has it been dropped? do you hear any clicking coming from the tail section? throwing any codes?



R1-015 `Ghostrider` Squadron

Competition Werkes slipons, Leo Ypipe, PCV, -1/+1 520 conversion, Flashtune.
R1nStang is offline  
post #12 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 09:08 AM
I'm an Englishman in WI.
 
Redgecko's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: WI
Posts: 31,648
Garage
Go into Diag mode and check for codes.






Redgecko is offline  
post #13 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 09:24 AM
ROWDY
 
Stonewall's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Arkansas
Posts: 11,859
Quote:
Originally Posted by paulie1108 View Post
Yes in neutral and kill switch is not off
Did you try starting it with the kick stand up To see if it may be causeing it,

ROWDY
Stonewall is offline  
post #14 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 09:25 AM Thread Starter
My Bike Before My Wife
 
paulie1108's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: America
Posts: 793
yeah tried that also

thinking bad fuel pump relay maybe?
paulie1108 is offline  
post #15 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 09:29 AM
ROWDY
 
Stonewall's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Arkansas
Posts: 11,859
Quote:
Originally Posted by paulie1108 View Post
yeah tried that also

thinking bad fuel pump relay maybe?
That could be ! it gets a signal from the ECU to the relay and then to the pump Could be any one of them!

ROWDY
Stonewall is offline  
post #16 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 09:32 AM
Banned
 
Join Date: Mar 2010
Location: in the dirt
Posts: 12,673
Quote:
Originally Posted by R1nStang View Post
just cause I know not everyone uses it....but is your kill switch flipped to OFF? in neutral? if in gear is your kickstand up and clutch pulled in? not making fun of you man...but I just know everyone has their "blonde moments"
haha i did this last weekend on my quad. i pulled it in the truck had a bunch of crap in my eyes and hit the kill switch, which i never do. the next day i go to load it and bastard wont turn over or anything. im thinking what the hell. checking relays, fuses, pcv, battery. all the time the kill switch was still on. felt like kicking myself in the nuts
ss55539 is offline  
post #17 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 09:32 AM Thread Starter
My Bike Before My Wife
 
paulie1108's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: America
Posts: 793
ok this is what I got

01-16
02-99
03-99
05-82
06-73
08-1.1
13-15
14-17
15-16
20-on
21-on
61-13

Cross checked with the service manual all looks normal there?

Last edited by paulie1108; 09-02-2011 at 09:38 AM.
paulie1108 is offline  
post #18 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 09:42 AM
ROWDY
 
Stonewall's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Arkansas
Posts: 11,859
Quote:
Originally Posted by paulie1108 View Post
ok this is what I got

01-16
02-99
03-99
05-82
06-73
08-1.1
13-15
14-17
15-16
20-on
21-on
61-13

Cross checked with the service manual all looks normal there?
I guess you need to see if you have power from the relay to the pump with the key on

ROWDY
Stonewall is offline  
post #19 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 09:50 AM
Booya
 
Sabian's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Middle of the savannah river
Posts: 34,455
Would the bike not turn over even if the fuel pump were not on?

"Universe is 14 billion years old. Seems silly to celebrate one year. Be like having a fvcking parade every time I take a piss." -- ShitMyDadSays

Quote:
Originally Posted by Fikays View Post
Yeah it was head trauma alright....but it was my little head that was traumatized by your mouth.
Sabian is offline  
post #20 of 40 (permalink) Old 09-02-2011, 09:53 AM Thread Starter
My Bike Before My Wife
 
paulie1108's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: America
Posts: 793
Quote:
Originally Posted by Stonewall View Post
I guess you need to see if you have power from the relay to the pump with the key on
How and were is the relay?

Also in dang mode when I put the side stand up or dawn is says ON
paulie1108 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Yamaha R1 Forum: YZF-R1 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
09 starting problems djt77 General Motorcycle Discussions 0 05-04-2010 10:49 PM
Starting off 2010 with a bang!! lexusrx Vendors and Group Purchases 8 01-05-2010 11:15 PM
starting problems 1badr1dude 02-03 R1 Mechanical Help 4 09-10-2008 02:56 PM
Starting Problems w/ My 03' badandyr_1 02-03 R1 Mechanical Help 3 12-19-2007 06:21 PM
Hot starting problems Jimmies 02-03 R1 Mechanical Help 3 06-21-2007 05:23 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome