Bike has been dying randomly while coming down to idle : Yamaha R1 Forum
» Insurance
» Yamaha R1 Prices
» Sponsors

07-08 R1 Mechanical Help Mechinical and Critical Issues for the 07-08 R1

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-01-2012, 07:46 PM   #1
RedDevil154
R1 pilot
 
RedDevil154's Avatar
 
Join Date: May 2012
Bikes: 08 Candy Red R1
Location: OK
Posts: 825
Bike has been dying randomly while coming down to idle

I've got a few things done and I know it needs a tune but was wanting to make sure a tune would fix this. I have BMC filter, akra y pipe, and race baffled stock cans.

What it's doing is this. When I am driving and pull the clutch in most of the time the revs drop and it idles just fine. Then it goes through spurts where it won't catch itself and it dies. I can let the clutch out and it will start up but as soon as I pull the clutch in it will die again if I don't keep the revs up. I can hit the start button and usually it will run fine after I start it that way but sometimes it's the same as the clutch. It just dies if I don't keep some throttle in it. Seems to do it more often when it cold outside but will still do it warm as well. What is odd is when it doesn't do it, it idles fine. Right around 1200 rpm or so and sometimes as low as 900-1000 when it's acting up.

I'm not very tune savy, but I know it can make a huge differance. Do these symptoms sound tune related and how many others have had this issue after doing these mods with no tune?

Thanks and I'm keeping my eye out for a good deal on a PC or even a flashtune interface. I know it needs it, just wanted to get some people's opinion on the matter that actually know.
RedDevil154 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-01-2012, 08:19 PM   #2
kbob
I eat my R1
 
kbob's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Bikes: 2008 r1,2012 raider scl,2011 kawasaki 750 bruteforce
Location: pennsylvainia
Posts: 353
Mine did this when I added the akrapovich y pipe. I actualy dropped the bike once because of it. I switched back to the oem y pipe and the problem went away.
kbob is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2012, 08:28 PM   #3
Blu916
R1-014 Dragon Squadron #200
 
Blu916's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Bikes: DPBM: '00 R6 RIP, '06 R1 Sold, '04 R1
Location: Sacramento, CA
Posts: 2,553
Most likely a Tune issue, with the exhaust you have, definitely need to get it flashed to compensate.
__________________



Sig, Thanks to Petrol_Spice

Blue 2000 R6 - Highsided RIP
Blue 2006 R1 - Sold
Blue 2004 R1 - Current

RIP Skyler Page you will never be forgotten! 01/06/87 - 08/01/2008

RIP Pierre - DieYoung69
Blu916 is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2012, 09:20 PM   #4
RedDevil154
R1 pilot
 
RedDevil154's Avatar
 
Join Date: May 2012
Bikes: 08 Candy Red R1
Location: OK
Posts: 825
Well got a PCIII USB coming my way. Pretty excited about that. Wish I could afford the flashtune interface cable but we put an offer on a house yesterday and they accepted today! I don't really need all that fancy stuff right now. Just want the damn thing to stop dying at intersections lol it's awesome when you pull up and it dies 3-4 times before the light turns green.

Last edited by RedDevil154; 11-02-2012 at 09:28 PM.
RedDevil154 is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2012, 10:50 PM   #5
skunkworx
I eat my R1
 
skunkworx's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 170
spark plugs.
__________________
All threads lead to Frank...
skunkworx is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2012, 11:37 PM   #6
RedDevil154
R1 pilot
 
RedDevil154's Avatar
 
Join Date: May 2012
Bikes: 08 Candy Red R1
Location: OK
Posts: 825
Would spark plugs cause it to randomly do this? It is due for some so they will be replaced anyway but I figured it wouldn't be intermittent with plugs.
RedDevil154 is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 11:12 PM   #7
eddiefx4
My R1 eats me.
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 21
Mine is doing the same. I just changed my spark plugs amd it was running fine. Juat when I pulled on the throttle on the road it spurted and it died. At first it gave me an error 19 on thr dashboard...replaces the kickstand switch and it worked but then died. That's when I changed the sparkplugs and it worked..but then died after a long ridem don't know whats sup.
eddiefx4 is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 09:32 AM   #8
RedDevil154
R1 pilot
 
RedDevil154's Avatar
 
Join Date: May 2012
Bikes: 08 Candy Red R1
Location: OK
Posts: 825
Well PC seemed to help a little but still did it. I put in 4 new iridium plugs and it has done it only once. Seems to be much better.
RedDevil154 is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 11:58 PM   #9
eddiefx4
My R1 eats me.
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 21
Yea I figures it out....it was a wire from my alarm...it was plugged into the wrong one. After I replaced it it was fine the whole time. Guess it made a short which in turn made the bike turn off....weeird.
eddiefx4 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2012, 12:41 AM   #10
Inflect
I eat my R1
 
Inflect's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Bikes: 07 Yamaha R1
Location: JHB, South Africa
Posts: 120
Have an 07 and when mine did this, it was the throttle bodies, worth a check.
They replaced my clutch cable originally but it still did it after that.
Inflect is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2012, 10:32 AM   #11
eddiefx4
My R1 eats me.
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 21
Do u do any work on your own bike? What was the last thing u did to it? Do u have an alarm on your bike? Have u replaced ur sparks?
eddiefx4 is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2012, 11:07 AM   #12
RedDevil154
R1 pilot
 
RedDevil154's Avatar
 
Join Date: May 2012
Bikes: 08 Candy Red R1
Location: OK
Posts: 825
Quote:
Originally Posted by Inflect View Post
Have an 07 and when mine did this, it was the throttle bodies, worth a check.
They replaced my clutch cable originally but it still did it after that.
Throttle body's out of sync? I've got a set of gauges I need to hook up to it.

Quote:
Originally Posted by eddiefx4 View Post
Do u do any work on your own bike? What was the last thing u did to it? Do u have an alarm on your bike? Have u replaced ur sparks?
What caused this seems to be the cat delete. I changed the plugs and it helped. Has only died once since the plugs. No alarm.

Last edited by RedDevil154; 11-25-2012 at 11:09 AM.
RedDevil154 is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2012, 01:32 PM   #13
Inflect
I eat my R1
 
Inflect's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Bikes: 07 Yamaha R1
Location: JHB, South Africa
Posts: 120
Quote:
Originally Posted by RedDevil154 View Post
Throttle body's out of sync? I've got a set of gauges I need to hook up to it.
Yep thats what it was for me after spending a fortune on some cable that was fine on my bike <facepalm>
Inflect is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2012, 04:50 AM   #14
forestR1
Dont worry about cancer, RIDE!
 
forestR1's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Bikes: '99 R1, & '08 R1
Location: NSW Australia
Posts: 49
===SOLUTION====
and good news, its free and takes about 10 min

I had this EXACT problem, drove me nutts for months. it was a fairly common occourance and it was like the bike flicked a switch between "fine" and "stall /idle bad until the ignition is reset"
had the bike in the shop for months and they couldnt work it out.
I eventually found a solution burried on this forum.
Even better somone has now posted a video of the fix on Youtube!
http://youtu.be/oMAKX4Ca9I4
or just look up 2007 r1 stalling fix.

aparently there is an adjustment yamaha make to the throttle bodies to help pass polution scrutineering when the bikes arrive in certain countries (Australia in my case) and usually it doesnt cause any problems but on some bikes it plays up. you just need to reverse this.

And so you're aware this problem didnt exist from the beginning, for me it developed after about 10,000km

Its a simple adjustment, when i first did it the fix worked a little too well and at the time and rather than stall and idle low it would actually idle a touch higher than usual, so i backed the adjustment off a little, and the bike has been fine for the last 2 years. As it would turn out the "switch" was alterations made by the O2 sensor program to the way the engine wanted to work.

I hope this helps you and anyone else who has this problem!

Last edited by forestR1; 12-08-2012 at 04:58 AM.
forestR1 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 08:12 AM.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Forum Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum Ninja H2 Forum Ducati Scrambler Forum Kawasaki Ninja 250SL Forum
R1-Forum.com is an independent Yamaha enthusiast website. Content on R1-Forum.com is generated by its users and R1-Forum.com is not in any way affiliated with Yamaha Motor Corporation, U.S.A.