2012 R1 WGP : Can anyone make sense of this Backfiring/ Starting issue, i am LOST ! : Yamaha R1 Forum
» Insurance
» Yamaha R1 Prices
» Sponsors

Mechanical / Help This area to for help in the areas of, engine, carbs, transmission, suspension, mounting etc

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-25-2012, 06:55 PM   #1
iMa Boss
Banned
 
Join Date: Apr 2012
Bikes: 2012 R1 WGP **#-1160** 08 R1, 01 CBR929, 09 DUCATI 1098, 05 GSXR 750 (sold), 06 CBR1000 (sold)
Location: NEW YORK CITY
Posts: 551
Question 2012 R1 WGP : Can anyone make sense of this Backfiring/ Starting issue, i am LOST !

so a few weeks ago i had left for vacation and i put in fuel stabilizer (red) honestly i put more than i should have and left for vacation. when i got back and tried to start it the issue came up... i googled and searched and noticed people had similar issues but not exact symptoms..

lately i have had a much harder time starting my bike it takes a while and some playing with the throttle to get it fired up... today i took a video it took me a while to start and it and it fired 2 huge fireballs and backfired before it finally started..i DO have YES (yamaha extended service) but its sooooo cold i have no way to bring my bike to the dealer right now and i honestly dont trust them unless i absolutely have to (yes i know this may be one of those times) but id like to try to figure it out on my own with the help of you guys...

im thinking possibly the spark plugs fouled from the fuel stabilizer being overfilled. but it dosnt make sense for that to happen from 1 time. then i thought it was the battery nope got a brand new shorai battery ..

at this point i feel like im in a bitch fight trying to figure out this issue ..

can anyone help me out and tell me what to diagnose or do to stop this from happening again its mind boggling knowing i did not install any mods nor did i play with my power commander lately... makes no sense to me...

id genuinely appreciate if someone can help from beg to end to fix this issue and i am willing to pay someone to save me a trip to the dealership... i will paypal (1) person (whoever helps most to figure this out) money for your brainstorming and troubles..

thanks for reading my essay guys and if you can PM me to try and help me from beginning to end... i will pay..

thanks again...
iMa Boss is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-25-2012, 07:05 PM   #2
slick+r1=glory
r1s kill all others
 
slick+r1=glory's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Bikes: 07 yzf r1 crimson red/09 cbr 1000rr the fire blade sucks
Location: brooklyn ny
Posts: 386
The bike doesn't like the cold having the same issues with mine I have a few 09+R1s it so happens to be the start clutch inside the starter if you warranty they will switch out the faulty gear inside the starter

Sent from my LG-LG855 using Motorcycle.com App
slick+r1=glory is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2012, 07:14 PM   #3
iMa Boss
Banned
 
Join Date: Apr 2012
Bikes: 2012 R1 WGP **#-1160** 08 R1, 01 CBR929, 09 DUCATI 1098, 05 GSXR 750 (sold), 06 CBR1000 (sold)
Location: NEW YORK CITY
Posts: 551
Quote:
Originally Posted by slick+r1=glory View Post
The bike doesn't like the cold having the same issues with mine I have a few 09+R1s it so happens to be the start clutch inside the starter if you warranty they will switch out the faulty gear inside the starter

Sent from my LG-LG855 using Motorcycle.com App
does this happen to you only in the cold ??? and on all of your R1's??? also pm me ur # i gotta swing by u.
iMa Boss is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2012, 07:15 PM   #4
smalltrack
big tracks scare me
 
smalltrack's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Bikes: 07 R6, 09 R1
Location: NW Chicago suburb
Posts: 7,974
Why are you starting up the bike if it's too cold to ride it to the dealer? Winterize the biatch and fire it up when you're good to ride next season.
__________________
smalltrack is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2012, 07:22 PM   #5
iMa Boss
Banned
 
Join Date: Apr 2012
Bikes: 2012 R1 WGP **#-1160** 08 R1, 01 CBR929, 09 DUCATI 1098, 05 GSXR 750 (sold), 06 CBR1000 (sold)
Location: NEW YORK CITY
Posts: 551
Quote:
Originally Posted by smalltrack View Post
Why are you starting up the bike if it's too cold to ride it to the dealer? Winterize the biatch and fire it up when you're good to ride next season.
thats the plan... but now that this problem arrose i want to figure out whats the matter with it prior to me covering it up.... i usually try to start it at LEAST twice a week during winter and let it run a little bit until all the gas runs out (full tank) this way it keeps all liquids going...

besides we have had some weird weather this year.... one day its 35 degrees F, the next day its 55 degrees.. so its not fully over yet but this is abnormal.. i am posting up videos now.
iMa Boss is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2012, 07:23 PM   #6
iMa Boss
Banned
 
Join Date: Apr 2012
Bikes: 2012 R1 WGP **#-1160** 08 R1, 01 CBR929, 09 DUCATI 1098, 05 GSXR 750 (sold), 06 CBR1000 (sold)
Location: NEW YORK CITY
Posts: 551
Video..

Here is an exact video of what it does...
iMa Boss is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 08:52 PM   #7
iMa Boss
Banned
 
Join Date: Apr 2012
Bikes: 2012 R1 WGP **#-1160** 08 R1, 01 CBR929, 09 DUCATI 1098, 05 GSXR 750 (sold), 06 CBR1000 (sold)
Location: NEW YORK CITY
Posts: 551
reversed power commander back to stock... nothing.. reversed back to map both ways still same issue.. bike is tryin to start and turning over but backfiring and shooting fireballs out the exhaust...

so power commander is not the issue... i called the dealership... they said flush the whole fuel tank and start whatever is left let it run out...

they also told me to use 89 or 87 grade fuel... that 93 is watery and is no good for R1 or any bike... is that theory true?? been using 93 in all my bikes... also i have a 08 R1 starts right up no issue.. i put fuel stabilizer in it too... no issue there...

can anyone chime in as to what this can be?
iMa Boss is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 09:00 PM   #8
z064life
R1 Forum Star
 
z064life's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Bikes: 2010 R1, 2009 Roadstar Silverado, 2005 GS500F (wife's), PW50 (with training wheels), 2008 R6 (Sold)
Location: Indianapolis, IN
Posts: 14,088
Quote:
Originally Posted by iMa Boss View Post
reversed power commander back to stock... nothing.. reversed back to map both ways still same issue.. bike is tryin to start and turning over but backfiring and shooting fireballs out the exhaust...

so power commander is not the issue... i called the dealership... they said flush the whole fuel tank and start whatever is left let it run out...

they also told me to use 89 or 87 grade fuel... that 93 is watery and is no good for R1 or any bike... is that theory true?? been using 93 in all my bikes... also i have a 08 R1 starts right up no issue.. i put fuel stabilizer in it too... no issue there...

can anyone chime in as to what this can be?
your dealership told you to use 87 grade fuel??? Did you ask WTF the "Do not use under 91" sticker is there for then? You may have just found someone with less skill than you on these bikes. And if 93 is watery, I wonder what thay consider that crap 108 stuff
__________________
Hey Greenstreak, it's z064life lazy ass

Phantom Squadron XO - http://www.r1-forum.com/forums/forumdisplay.php?f=50
z064life is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 09:01 PM   #9
z064life
R1 Forum Star
 
z064life's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Bikes: 2010 R1, 2009 Roadstar Silverado, 2005 GS500F (wife's), PW50 (with training wheels), 2008 R6 (Sold)
Location: Indianapolis, IN
Posts: 14,088
Does the bike run normal once it's started?
__________________
Hey Greenstreak, it's z064life lazy ass

Phantom Squadron XO - http://www.r1-forum.com/forums/forumdisplay.php?f=50
z064life is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 09:03 PM   #10
iMa Boss
Banned
 
Join Date: Apr 2012
Bikes: 2012 R1 WGP **#-1160** 08 R1, 01 CBR929, 09 DUCATI 1098, 05 GSXR 750 (sold), 06 CBR1000 (sold)
Location: NEW YORK CITY
Posts: 551
Quote:
Originally Posted by z064life View Post
your dealership told you to use 87 grade fuel??? Did you ask WTF the "Do not use under 91" sticker is there for then? You may have just found someone with less skill than you on these bikes. And if 93 is watery, I wonder what thay consider that crap 108 stuff
thats exactly what i said MIND YOU this is the service manager who is telling me this .. then he goes after u drain ur tank put octane booster in it to clean it out... im just tryin to figure this out ... i had no choice then to call the dealer before bringing it there n having them **** my plastics up from being dogs with it... but that make me feel even stupider than me tryin to figure it out
iMa Boss is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 09:05 PM   #11
iMa Boss
Banned
 
Join Date: Apr 2012
Bikes: 2012 R1 WGP **#-1160** 08 R1, 01 CBR929, 09 DUCATI 1098, 05 GSXR 750 (sold), 06 CBR1000 (sold)
Location: NEW YORK CITY
Posts: 551
Quote:
Originally Posted by z064life View Post
Does the bike run normal once it's started?
yes... once if finally shot out 3 fireballs and backfired 5 times it was running just find no issue at all... but the way it starts is abnormal.took like 40 seconds with 5-10 second bursts to get it started... only thing i did different prior to this starting was put in fuel stabilizer to store for winter... and replaced the battery to a shorai battery (top of the line)... i reversed my PC no change... im debating about swaping batteries to see if thats the issue... next would be drain the tank.. after that i really exhausted all options i can think of.
iMa Boss is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 09:09 PM   #12
Treemugger
For no ma'am
 
Treemugger's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Bikes: Wanted: Desmosedici
Location: Murica
Posts: 1,782
My 09 was a year round ride and I live in the tri State, pretty much ran into a host of problems with it, one of them was in fact cold starting and the fireball out the exhaust. I'm guessing you went to vacation while weather was still fairly mild but returned when the temps dipped, so then suddenly you're having the cold weather starting issues. Have you tried giving it a teeny tiny bit of throttle when you hit the starter? Also the besides the bike itself being a bit of a bear to start in the cold, the Shorai battery also loses some of its cranking ability in the cold only adding to the problem.
__________________



Sig by: the man, the legend, Petrol_Spice

Last edited by Treemugger; 11-27-2012 at 09:11 PM.
Treemugger is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 09:10 PM   #13
z064life
R1 Forum Star
 
z064life's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Bikes: 2010 R1, 2009 Roadstar Silverado, 2005 GS500F (wife's), PW50 (with training wheels), 2008 R6 (Sold)
Location: Indianapolis, IN
Posts: 14,088
Have you admitted to lieing about your gf pics and being a cop yet? Just want to make sure before I help...
__________________
Hey Greenstreak, it's z064life lazy ass

Phantom Squadron XO - http://www.r1-forum.com/forums/forumdisplay.php?f=50
z064life is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 09:13 PM   #14
Treemugger
For no ma'am
 
Treemugger's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Bikes: Wanted: Desmosedici
Location: Murica
Posts: 1,782
Quote:
Originally Posted by z064life View Post
Have you admitted to lieing about your gf pics and being a cop yet? Just want to make sure before I help...
missed all that
__________________



Sig by: the man, the legend, Petrol_Spice
Treemugger is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 09:19 PM   #15
iMa Boss
Banned
 
Join Date: Apr 2012
Bikes: 2012 R1 WGP **#-1160** 08 R1, 01 CBR929, 09 DUCATI 1098, 05 GSXR 750 (sold), 06 CBR1000 (sold)
Location: NEW YORK CITY
Posts: 551
Quote:
Originally Posted by Treemugger View Post
My 09 was a year round ride and I live in the tri State, pretty much ran into a host of problems with it, one of them was in fact cold starting and the fireball out the exhaust. I'm guessing you went to vacation while weather was still fairly mild but returned when the temps dipped, so then suddenly you're having the cold weather starting issues. Have you tried giving it a teeny tiny bit of throttle when you hit the starter? Also the besides the bike itself being a bit of a bear to start in the cold, the Shorai battery also loses some of its cranking ability in the cold only adding to the problem.
you have a good point. my next move it swaping the battery with my 08 to see if that makes any difference in starting.. and yes you got that right on point with the vacation part.. usually the only way to start it is by giving it throttle... i just dont get it .. why isnt my 08 having these problems... i put the same amount of stabilizer in both bikes... only difference is the batteries .. or is it that the 09-12 specifically has a cold start issue?
iMa Boss is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 09:21 PM   #16
iMa Boss
Banned
 
Join Date: Apr 2012
Bikes: 2012 R1 WGP **#-1160** 08 R1, 01 CBR929, 09 DUCATI 1098, 05 GSXR 750 (sold), 06 CBR1000 (sold)
Location: NEW YORK CITY
Posts: 551
Quote:
Originally Posted by z064life View Post
Have you admitted to lieing about your gf pics and being a cop yet? Just want to make sure before I help...
do me a favor bro STFU already... if u cant help out with the problem just save the BS comments on this one.. u bomb up every single thread i post up.. if u wanna be a dickhead go post that shit elsewhere n lemme actually get people who KNOW or WANT to help me out post instead of dealing with your bullshit.. its all fun and games but this isnt funny its buggin me out... u dont wanna help.. no problem.. but hop off my thread at least.
iMa Boss is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 09:23 PM   #17
Treemugger
For no ma'am
 
Treemugger's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Bikes: Wanted: Desmosedici
Location: Murica
Posts: 1,782
once i had some other issues sorted it would start on the second try 99% of the time in the cold with the oem
__________________



Sig by: the man, the legend, Petrol_Spice
Treemugger is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 09:29 PM   #18
iMa Boss
Banned
 
Join Date: Apr 2012
Bikes: 2012 R1 WGP **#-1160** 08 R1, 01 CBR929, 09 DUCATI 1098, 05 GSXR 750 (sold), 06 CBR1000 (sold)
Location: NEW YORK CITY
Posts: 551
Quote:
Originally Posted by Treemugger View Post
once i had some other issues sorted it would start on the second try 99% of the time in the cold with the oem
so u r thinking battery?? isnt shorai one of the best batteries available? i read up on it before i bought it

wat do u suggest ill try anything i really doubt draining the gas will help.. i used 3 full tanks since the stabilizer.
iMa Boss is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 09:32 PM   #19
z064life
R1 Forum Star
 
z064life's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Bikes: 2010 R1, 2009 Roadstar Silverado, 2005 GS500F (wife's), PW50 (with training wheels), 2008 R6 (Sold)
Location: Indianapolis, IN
Posts: 14,088
Quote:
Originally Posted by iMa Boss View Post
do me a favor bro STFU already... if u cant help out with the problem just save the BS comments on this one.. u bomb up every single thread i post up.. if u wanna be a dickhead go post that shit elsewhere n lemme actually get people who KNOW or WANT to help me out post instead of dealing with your bullshit.. its all fun and games but this isnt funny its buggin me out... u dont wanna help.. no problem.. but hop off my thread at least.
I actually know whats happening to cause it...do you?

Look around, I help a lot of people..i just figure this is a good way for you to tell the truth and then I'll help like I do with others
__________________
Hey Greenstreak, it's z064life lazy ass

Phantom Squadron XO - http://www.r1-forum.com/forums/forumdisplay.php?f=50
z064life is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 09:35 PM   #20
iMa Boss
Banned
 
Join Date: Apr 2012
Bikes: 2012 R1 WGP **#-1160** 08 R1, 01 CBR929, 09 DUCATI 1098, 05 GSXR 750 (sold), 06 CBR1000 (sold)
Location: NEW YORK CITY
Posts: 551
Quote:
Originally Posted by z064life View Post
I actually know whats happening to cause it...do you?

Look around, I help a lot of people..i just figure this is a good way for you to tell the truth and then I'll help like I do with others
so then help out... not for nothing i highly doubt you actually know whats goin on with it.. i pretty much exhausted all options at this point. swapping batteries now hopefully itll help.. and the LAST pics were BS and i been posted that in the tread after. if u can help out n it actually works id appreciate it . if not im not even gonna do this with u back n forth on every thread. eventually ill figure it out or put my YES to use
iMa Boss is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 08:51 PM.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum