engine died after hitting bump : Yamaha R1 Forum
» Insurance
» Yamaha R1 Prices
» Sponsors

Mechanical / Help This area to for help in the areas of, engine, carbs, transmission, suspension, mounting etc

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-06-2012, 03:02 AM   #1
Josestrainz
My R1 eats me.
 
Josestrainz's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Bikes: 2006 R1
Location: Lake Oswego, OR.
Posts: 12
engine died after hitting bump

Got a 06 R1. I was riding my bike as I ran over a hole in the road. It hit pretty hard suddenly the bike instantly started misfiring and died. I'm stranded on side of the road. Does anyone have any suggest5ions. Its
grees and I'm freezing. Help!!!!!

Last edited by Josestrainz; 12-06-2012 at 03:06 AM.
Josestrainz is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-06-2012, 03:26 AM   #2
Josestrainz
My R1 eats me.
 
Josestrainz's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Bikes: 2006 R1
Location: Lake Oswego, OR.
Posts: 12
The bike turns over but it wont start. Injectors prime but nothing. Its like its not getting spark. Help
Josestrainz is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 03:36 AM   #3
T.C.
Bourbon is my blood
 
T.C.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Bikes: 2002 R1, 1980 FLH Harley, 1993 Suzuki Rmx 250, 1979 CB900f(modified), 1980 Kawasaki KX125
Location: Victoria, Australia
Posts: 3,648
First check the switch on your side stand. A wire might have come off.
I'd be checking all the connectors you can, and the fuses.
Maybe a wire popped off you coils.
Check your leads to the spark plugs.
Make sure everything is tight on the battery terminals.
Hopefully someone else will chime in with more tips.
Good luck mate.
__________________

Sig by Uncle P.

Cal meh anj alcholic all yoo want. I will not memba in the morning, or the next day.

My bike thread.. http://www.r1-forum.com/forums/showthread.php?t=343172
T.C. is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 04:01 AM   #4
CupraR1
I eat my R1
 
CupraR1's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Bikes: 2011 R1
Location: North West UK
Posts: 994
Because of the sudden jolt it may have thought you was involved in an accident and activated the sensor to shut the engine down. Not sure how to reset it though.
CupraR1 is online now   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 05:10 AM   #5
Jacobien
[ Premium Member ]
 
Jacobien's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Bikes: 07
Location: South Africa
Posts: 53
I had the same problem once, after the bike went for a nap on its side.

If this is the same as my scenario, then it may well be the tilt sensor. Go into DIAG mode and toggle the engine on/off switch. Then switch off the ignition and retry to start the bike up.
__________________
Keep it real...
______________________________________________
Jacobien is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 09:03 AM   #6
Racer Dude
I eat my R1
 
Racer Dude's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Bikes: 00 R1
Location: The Ghey Area
Posts: 4,714



Maybe the OP froze







__________________
Bogie is the man, and I should learn not to mess with him
Racer Dude is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 09:53 AM   #7
KMac
SuperModerateur
 
KMac's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Bikes: 1980 Huffy Santa Fe
Location: Huntsvegas
Posts: 43,461
Quote:
Originally Posted by Josestrainz View Post
Got a 06 R1. I was riding my bike as I ran over a hole in the road. It hit pretty hard suddenly the bike instantly started misfiring and died. I'm stranded on side of the road. Does anyone have any suggest5ions.
Avoid bumps and holes in the road.
__________________
KMac is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 10:28 AM   #8
Matt600r
I eat my R1
 
Matt600r's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Bikes: 2008 R1
Location: Wisconsin
Posts: 1,794
Quote:
Originally Posted by KMac View Post
Avoid bumps and holes in the road.
Great advice. Now all he needs is a flux capacitor so he can go back in time and miss that pot hole!
Matt600r is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 10:38 AM   #9
SPanega SS
WOG
 
SPanega SS's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Bikes: Less than I want
Location: Fort Myers, FL.
Posts: 4,628
I would check the coils. Make sure they are all the way snapped down on the plug.
__________________

Sig courtesy of my brotha from down unda PetrolSpice
SPanega SS is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 10:51 AM   #10
cyclepsycho7
R1, "A Superior Addiction"
 
cyclepsycho7's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Bikes: 06 R1
Location: NY
Posts: 10,754
Quote:
Originally Posted by SPanega SS View Post
I would check the coils. Make sure they are all the way snapped down on the plug.
That's what it sounds like to me or the main harness is not making proper contact.
__________________
Lucky 13 Squadron

cyclepsycho7 is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 10:55 AM   #11
Kangaroo
para bellum
 
Kangaroo's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Bay Area, CA
Posts: 35,352
check the kill switch?
__________________


Sig courtesy of SpidermanSS 9-15-09

Brothers riding on...
Bandrews 10/11
Dieyoung69 11/10
Vman1300 3/09
Gawarrior 6/08
Elviswarrior 6/07
Crazyclimbr 3/07
K_flexxx 6/06
Kangaroo is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 10:57 AM   #12
Matt600r
I eat my R1
 
Matt600r's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Bikes: 2008 R1
Location: Wisconsin
Posts: 1,794
Quote:
Originally Posted by Kangaroo View Post
check the kill switch?
The bike wouldn't turn at all with the Kill switch on, would it?
Matt600r is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 11:04 AM   #13
Kangaroo
para bellum
 
Kangaroo's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Bay Area, CA
Posts: 35,352
it'll still prime the injectors and do the tach sweep
__________________


Sig courtesy of SpidermanSS 9-15-09

Brothers riding on...
Bandrews 10/11
Dieyoung69 11/10
Vman1300 3/09
Gawarrior 6/08
Elviswarrior 6/07
Crazyclimbr 3/07
K_flexxx 6/06
Kangaroo is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 11:08 AM   #14
Matt600r
I eat my R1
 
Matt600r's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Bikes: 2008 R1
Location: Wisconsin
Posts: 1,794
Quote:
Originally Posted by Kangaroo View Post
it'll still prime the injectors and do the tach sweep
Right, but he made it sound like it was (turning over) but not starting. Or maybe I'm just tired or dumb and have no clue what's going on!
Matt600r is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 11:18 AM   #15
Kangaroo
para bellum
 
Kangaroo's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Bay Area, CA
Posts: 35,352
If you hit the kill switch while the bike is still rolling, it'll try to start and sound like misfiring. I don't know if the 2nd post was at a standstill. :
__________________


Sig courtesy of SpidermanSS 9-15-09

Brothers riding on...
Bandrews 10/11
Dieyoung69 11/10
Vman1300 3/09
Gawarrior 6/08
Elviswarrior 6/07
Crazyclimbr 3/07
K_flexxx 6/06
Kangaroo is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 11:31 AM   #16
Josestrainz
My R1 eats me.
 
Josestrainz's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Bikes: 2006 R1
Location: Lake Oswego, OR.
Posts: 12
Ok guys lets try this again. it was very foggy, it was a man hole cover that dropped about 2 inches lowerthan the pavement. i ran over it at about 40 but the bikes suspension really bottomed out really hard. instantly the bike was like running on 2 cylinders misfiring and backfiring for about 2 blocks the second i pulled over and pulled the clutch it died and didnt start again. needless to say AAA sucked ass they took 5.5 hours to pickme up and flatbed the bike home. how do i reset the tilt sensor? idk whatelse to check. i know now how to go in DIAG mode. then what? what am i looking for? alll the codes have numbers but 2 of them. #20, and#21, the both say ON. WHAT DOES THAT MEAN? What ami missing????
Josestrainz is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 11:34 AM   #17
Josestrainz
My R1 eats me.
 
Josestrainz's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Bikes: 2006 R1
Location: Lake Oswego, OR.
Posts: 12
the bike is home ive gone thru everything i think. i tried to start it but it won't. itll turn over but its not firing up.
Josestrainz is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 11:34 AM   #18
Kangaroo
para bellum
 
Kangaroo's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Bay Area, CA
Posts: 35,352
http://www.r1-forum.com/forums/showt...722&highlight=

should have done this on day 1 of your bike ownership.
__________________


Sig courtesy of SpidermanSS 9-15-09

Brothers riding on...
Bandrews 10/11
Dieyoung69 11/10
Vman1300 3/09
Gawarrior 6/08
Elviswarrior 6/07
Crazyclimbr 3/07
K_flexxx 6/06
Kangaroo is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 08:47 PM   #19
coon
I eat my R1
 
coon's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Bikes: 2009 R1
Location: NorthCal
Posts: 229
To start with you can disconnect the battery for a hard reset. Give it 10min and try starting it. Find what the codes mean and go to those sensors and check their connections. During the impact a sensor might have disconnected or got broken.


Sent from my iPhone using Motorcycle.com Free App
coon is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 10:36 PM   #20
BIGRED_R1
R1 or nothin
 
BIGRED_R1's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Bikes: R1 2009, YZF Thundercat 2000, RZ350 YPVS, Honda NS400R
Location: South Africa
Posts: 384
Best thing is to download the workshop manual, then you have a detailed view of all error codes and also how to reset the tip sensor...good luck!
__________________
Bones heal and chicks dig scars!!!
BIGRED_R1 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -7. The time now is 08:52 AM.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum
R1-Forum.com is an independent Yamaha enthusiast website. Content on R1-Forum.com is generated by its users and R1-Forum.com is not in any way affiliated with Yamaha Motor Corporation, U.S.A.