2007 R1 Not idling after engine rebuild - Yamaha R1 Forum: YZF-R1 Forums
07-08 R1 Mechanical Help Mechanical and Critical Issues for the 07-08 R1

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 1 (permalink) Old 06-23-2019, 08:04 PM Thread Starter
My R1 eats me.
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 2
2007 R1 Not idling after engine rebuild

Hello and hope someone can help me out,
-Purchased a 2007 R1 with a ticking noise, thought it might be the cam chain tensioner
-Installed a APE manual Cam Chain Tensioner but the ticking was still there.
-Turned out to be cylinder number 2 connecting rod bearing worn out and the ticking was free play in the bearing.
-Ordered new bearings for all connecting rods and crank
-Completed my first "rebuild" with new bearings and polished the crank.
Problem I have is starting takes a few seconds of cranking and the throttle has to be opened just a little. With constant throttle applied, the bike runs great! revs up nicely and sounds amazing. As soon as the throttle is shut off, it stalls.
Mods completed are a smog plates installed, yoshimura exhaust and K&N air filter.
I've tried rebooting the ECU by removing battery terminals, warming the bike up to temperature, checking wiring harness, opening up air screw by 1/2 turn. Any idea's?
I'm concerning the valve's may be out of tolerance but it started fine and idled fine before and I replaced the valve shims exactly in the same location.
I have a new PCV and Autotune ready to install, in fact I hooked up the PCV but the issue remained so removed it until I can have the bike running and idling ok without it.
Thanking you all in advance,
Shawn
ShawnC is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Yamaha R1 Forum: YZF-R1 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
04' R1 not idling, dies, then will not start back up. on1wheel1000 04-06 R1 Mechanical Help 10 07-28-2015 11:56 AM
immobilizer light not blinking/engine idling issue Meherzad7 07-08 R1 Mechanical Help 1 07-28-2015 12:03 AM
immobilizer light not blinking/engine idling issue Meherzad7 07-08 R1 Mechanical Help 0 07-25-2015 08:52 AM
2007 r1 cranking but not starting after rebuild of the bike bharath p 07-08 R1 Mechanical Help 1 11-10-2012 07:59 AM
2007 yamaha r1 starting issues ,cranks but dosentt start,after bike rebuild. bharath p How To's 0 11-09-2012 12:13 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome