Issue with Fuel Injectors on Bike that's been sitting. - Yamaha R1 Forum: YZF-R1 Forums
09-14 R1 Mechanical Help Mechanical and Critical Issues for the 09-14 R1

 1Likes
  • 1 Post By TReX2011
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 12 (permalink) Old 03-28-2019, 07:20 PM Thread Starter
Just made this great wheelie.. did you see it?!
 
TReX2011's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 98
Issue with Fuel Injectors on Bike that's been sitting.

Let my 2010 R1 sit up for a few months. Wouldn't start so i..
replaced fuel-pump and filter, filter had alot of rust in it.. shitty ethanol gas for you ...
I emptied the tank, cleaned it and put new gas in, still wouldnt start.

I took the air-box off and sprayed starter fluid into the cylinders, if you do this the bike will start and run for a sec.
That leads me to believe the injectors are bad. I took the fuel line off going to the airbox (right before the injecctors)
turn the key on and it sprays gas out of the line so I know I have pressure before the injectors.

I tried to observe the injectors physically whilst trying to start/ no gas got on my fingers or anything. Are they supposed to spray alot at startup?
I ohmed the injectors and all of them ohm exactly the same .012 ohms.

Wish I had a 12v power source to hook to the injectors to see if they "click"
I'll try taking them apart and cleaning them but it's just hard to believe all 4 injectors aren't spraying, like maybe its a control issue from the computer

anyway any help a ppreciated'
TReX2011 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 (permalink) Old 03-28-2019, 08:42 PM
Save a life, grope your wife!
 
hooligan998's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Chester, VA
Posts: 1,467
I'm guessing if you had rust in your filter, you got it in your injectors and they are now clogged. Google how to make an injector cleaning and test rig. I've seen it before for cleaning injectors. It seems pretty easy to set up, and 12 VDC power sources are cheap enough.

That being said, you got a 12 VDC source right in your bike. Remove the injector and hook some test leads up. I've never heard one so I have no idea if there is an audible click or not.
hooligan998 is offline  
post #3 of 12 (permalink) Old 03-28-2019, 08:55 PM
I eat my R1
 
Aikuken's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 268
Go into diagnostic mode. Tests 36 to 43 test your injectors.
Aikuken is offline  
 
post #4 of 12 (permalink) Old 03-30-2019, 08:45 PM
Save a life, grope your wife!
 
hooligan998's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Chester, VA
Posts: 1,467
Quote:
Originally Posted by Aikuken View Post
Go into diagnostic mode. Tests 36 to 43 test your injectors.
LOL...so much I don't know about the new bikes.
hooligan998 is offline  
post #5 of 12 (permalink) Old 04-03-2019, 04:04 PM Thread Starter
Just made this great wheelie.. did you see it?!
 
TReX2011's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 98
alright guys so heres what i've done so far.. I tested & cleaned each injector with a 12v power supply. All achieved good sprays, all of them click like they are supposed to... I put it back together and still no dice.. Bike turns over, but still there's nothing spraying out of the injectors.. I should maybe mention before this I changed the Fuel pump and the filter they gave me was slightly too big, i had to fold it slightly to get everything to fit, I wouldn't think that would cause an issue but idk.. getting frustrated with this thing. Runs with starter fluid no problem
TReX2011 is offline  
post #6 of 12 (permalink) Old 04-03-2019, 04:31 PM Thread Starter
Just made this great wheelie.. did you see it?!
 
TReX2011's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 98
just went t hru diagnostic mode, all of them click 5 times D36-40 = primary injectors and they all click 5 times. D:40-46 = secondary injectors, they click 5 times and spay lightly.
Is there a difference between primary and secondary injectors on this bike or something?
TReX2011 is offline  
post #7 of 12 (permalink) Old 04-03-2019, 05:56 PM Thread Starter
Just made this great wheelie.. did you see it?!
 
TReX2011's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 98
Ok guys I'm definitely an idiot. There are 8 injectors not just 4
All of the injectors check out electrically and I cleaned the main green injectors and re-installed everything.
When daylight comes tomorrow i'll re-install t he tank and hope for the best.
TReX2011 is offline  
post #8 of 12 (permalink) Old 04-03-2019, 11:57 PM
I eat my R1
 
andrewstclair's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Vancouver, BC.
Posts: 1,376
Garage
Fuel pump pressure is something to look into. It's unlikely that all 4 are bad. The upper 4 only spray at high rpm because at the speed the Air flows into the engine it doesn't have time to atomize using the mains. Without proper pressure they won't spray. It's possible to have Flow without pressure. The regulator could be bad.

09 R1 black/gold SOLD

2015 R1M 007
2016 R1 Track
andrewstclair is offline  
post #9 of 12 (permalink) Old 04-04-2019, 02:26 AM
I eat my R1
 
Aikuken's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 268
When disconnecting the fuel line from the pump/tank, you need goggles or have to look away not to get fuel splashed in your eye. If the splash isn't that strong, that's an indicator that you have a pressure problem.
Aikuken is offline  
post #10 of 12 (permalink) Old 04-05-2019, 03:29 PM Thread Starter
Just made this great wheelie.. did you see it?!
 
TReX2011's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 98
Thanks for the reply I never thought to look at the regulator but i will. I put everything back together and tried to crank it.. no good.. no start.. its got to be a fuel issue I just am so confused. with the fuel line disconnected I do get a really strong spray. Does anyone know what the round object on the main fuel rail ithat has a screw on it? I thought it may be a strainer of some sort.
Anyways.. I know all the injectors are good electrically, and the top ones do spray.
I'm gonna look into possibly renting or getting a pressure testing gauge to test pressure on the bike. I believe it's supposed to be around 46
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	image.jpg
Views:	23
Size:	228.8 KB
ID:	997307  

Last edited by TReX2011; 04-05-2019 at 03:35 PM.
TReX2011 is offline  
post #11 of 12 (permalink) Old 04-06-2019, 10:22 PM
I eat my R1
 
andrewstclair's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Vancouver, BC.
Posts: 1,376
Garage
that looks like a regulator. check the parts fiche

09 R1 black/gold SOLD

2015 R1M 007
2016 R1 Track
andrewstclair is offline  
post #12 of 12 (permalink) Old 06-13-2019, 04:14 PM Thread Starter
Just made this great wheelie.. did you see it?!
 
TReX2011's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 98
Just to update everyone. I bought a new fuel (pre owned) fuel pump off a wrecked r1, replaced it and the issue was solved.
hooligan998 likes this.
TReX2011 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Yamaha R1 Forum: YZF-R1 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bike shuts off when riding, no power to fuel pump or injectors Fonzi03 02-03 R1 Mechanical Help 0 07-08-2015 08:20 AM
Bike's been sitting.... PimpClayR1 04-06 R1 Mechanical Help 5 07-23-2010 12:36 PM
Bike has been sitting up spiderjason 02-03 R1 Mechanical Help 2 04-07-2008 06:45 PM
if a bikes been sitting a while UnToldFoX General Motorcycle Discussions 8 10-12-2003 09:12 PM
Change Oil?-bikes Been Sitting... Happy Mechanical / Help 8 05-08-2003 05:36 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome