2011 r1 died and won’t start - Yamaha R1 Forum: YZF-R1 Forums
09-14 R1 Mechanical Help Mechanical and Critical Issues for the 09-14 R1

 1Likes
  • 1 Post By Sabotage
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 (permalink) Old 05-26-2019, 08:22 AM Thread Starter
My R1 eats me.
 
Join Date: May 2019
Posts: 5
2011 r1 died and won’t start

Hello I am new to this forum hoping someone can help me. I was riding for about an hour and everything was normal, until the bike died. Pulled over and when I would try to start it no starter and cel light would blink. So then I thought my battery was dead as it has been a little weak. Put another batter hooked up with jumper cables and seemed like it had enough juice but still no start. Please help. Can hear fuel pump priming but it’s not cranking over
Bobby S is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 05-26-2019, 09:18 AM
My R1 go to warp drive
 
Sabotage's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Valley Stream
Posts: 487
The cross plane needs a lot of power to start. Once, my battery died and i tried to jump it off my car battery and wouldn't. For whatever reason, crappy jumper cable or car battery, it still wouldnt start. Purchased a brand new good battery and it's been fine since. Some concerns though, if the bike was running and just died, i would check the whole charging system. The bike should not die even with a weak battery unless the battery is shorting or something...
Bobby S likes this.

PCV tuned, Bazzaz QS, Air box mod, BMC Filter, Block off plates, Flashed ECU, -1 Front Sprocket, SpeedoDRD, Spiegler Lines, EBC Extreme Pro pads, Braking SK Rotors, Q3's, Leo Vince Carbon Fiber slip-on W/ Y-Pipe, Black and Gold Euro conversion, 10,000k HID, Brembo MC and clutch perch, Smoke Puig Windscreen, Shogun Frame Sliders, Signal mirrors, Harris rearset, Techtronic auto blipper, EK 3D 520 chain conversion, Ohlins 30mm ctrg & TTX shock, Lightech chain adjuster, CF sbk hugger, TI bolts kit
Sabotage is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 05-26-2019, 11:10 AM Thread Starter
My R1 eats me.
 
Join Date: May 2019
Posts: 5
Quote:
Originally Posted by Sabotage View Post
. Some concerns though, if the bike was running and just died, i would check the whole charging system. The bike should not die even with a weak battery unless the battery is shorting or something...
Thank you for your opinion. I will try putting another battery on it. Any other ideas on why it would have died? I have had issues in the past of the battery being weak and trouble starting but still it shouldn’t have died.
Bobby S is offline  
 
post #4 of 7 (permalink) Old 05-26-2019, 01:11 PM Thread Starter
My R1 eats me.
 
Join Date: May 2019
Posts: 5
Update: pulled tank and added fuel into throttle bodies. Still didn’t start. It fired maybe a couple times and that’s it. Anyone got some advice? Also put battery on charger
Bobby S is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 05-26-2019, 03:26 PM Thread Starter
My R1 eats me.
 
Join Date: May 2019
Posts: 5
Found problem, code 19 on dash found out ignition switch wires where they tuck around the tank all of them are chewed up
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	EA3254BE-011C-45E3-B4E8-A7DFB9945445_1558909584125.jpg
Views:	28
Size:	101.5 KB
ID:	999143   Click image for larger version

Name:	747F7E0B-BE81-4254-84B4-F397E486BE1E_1558909600207.jpg
Views:	28
Size:	89.5 KB
ID:	999145  
Bobby S is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 05-30-2019, 02:59 AM Thread Starter
My R1 eats me.
 
Join Date: May 2019
Posts: 5
Found these two black wires but do not know where they go. Does anyone know what they go to?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	FBA82F06-0266-4F70-8641-781AEB432109_1559210120993.jpg
Views:	19
Size:	119.8 KB
ID:	999203  
Bobby S is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 05-30-2019, 05:08 AM
I eat my R1
 
Aikuken's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 269
Looks like your steering damper connection.


Sent from my SM-A305F using Tapatalk
Aikuken is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Yamaha R1 Forum: YZF-R1 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
‘12 won’t start (again) JimBoTheGent 09-14 R1 Mechanical Help 2 05-07-2019 06:27 PM
08 cranking but won’t start Rparrish916 07-08 R1 Mechanical Help 4 12-11-2018 07:37 AM
06 r1 won’t start Taralynn2021 04-06 R1 Mechanical Help 7 07-09-2018 05:27 PM
Bike won’t start Srn054 07-08 R1 Mechanical Help 6 05-30-2018 04:51 AM
HELP!!! Bike died and won't start! r1ryder1770 Mechanical / Help 26 07-24-2006 10:08 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome