03 R1 Starting Issue? - Yamaha R1 Forum: YZF-R1 Forums
New Member Introductions New Members stop and in a say Hi...

 2Likes
  • 1 Post By Aikuken
  • 1 Post By ChR1z
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 (permalink) Old 05-17-2019, 06:32 PM Thread Starter
My R1 eats me.
 
Join Date: May 2019
Posts: 2
03 R1 Starting Issue?

Hey all my brothers 2003 R1 is not starting. It cranks but doesn't start ran Diags and d20 is the side stand when i try to toggle the kick stand but wont flip on or off. when i try d21 the neutral light that works. Help
lukchitown is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 05-18-2019, 02:15 AM
I eat my R1
 
Aikuken's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 269
Could be your multi function relay, or your ignitions contacts being corroded (both can give a false code 20)

Diag check 09 to see if you're getting voltage to your ecu. If it's 0, your bike will crank forever but there'll be no spark or fuel, so it won't start.



Sent from my SM-A305F using Tapatalk
Aikuken is online now  
post #3 of 7 (permalink) Old 05-18-2019, 07:05 AM Thread Starter
My R1 eats me.
 
Join Date: May 2019
Posts: 2
Ok so in the Diags 9 it reads 12.9 volts i printed out the wiring sch. and traced all the wires and every wire seems to have power or ground. so i am leaning to the ecu but here is the crazy thing. the bike cranks and no spark so in the diags 20 its for the side stand when i flip the kick stand it will not go off or on in diags 21 i switch the gears and the neutral l light goes on and off so that works. I traced the wires for the kickstand all the way up to the relay box and everything is there i even crack open the relay box and checked all the diodes and all the power is going to the right places. this is super crazy.
lukchitown is offline  
 
post #4 of 7 (permalink) Old 05-18-2019, 07:10 AM
I eat my R1
 
Aikuken's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 269
I think your ecu is fine. This is a common problem (false error 20).. Next thing to check is your multifuntion relay (by replacing it). Third thing is to open up the bottom of your ignition, and clean the contacts in there (you'll need a small hack saw to cut in slots in the bolt heads so you can use a screwdriver to turn them).

Also give a little history on how the issue started. Might help diagnosis.

Sent from my SM-A305F using Tapatalk
tory ii likes this.
Aikuken is online now  
post #5 of 7 (permalink) Old 05-18-2019, 04:58 PM
I eat my R1
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 314
Quote:
Originally Posted by Aikuken View Post
I think your ecu is fine. This is a common problem (false error 20).. Next thing to check is your multifuntion relay (by replacing it). Third thing is to open up the bottom of your ignition, and clean the contacts in there (you'll need a small hack saw to cut in slots in the bolt heads so you can use a screwdriver to turn them).

Also give a little history on how the issue started. Might help diagnosis.

Sent from my SM-A305F using Tapatalk
You mean ignition switch I assume?

Makin' Ponies....
ChR1z is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 05-18-2019, 08:50 PM
I eat my R1
 
Aikuken's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 269
Not the switch. I mean gbe ignition where you put your key in

Sent from my SM-A305F using Tapatalk
Aikuken is online now  
post #7 of 7 (permalink) Old 05-19-2019, 05:26 AM
I eat my R1
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 314
Quote:
Originally Posted by Aikuken View Post
Not the switch. I mean gbe ignition where you put your key in

Sent from my SM-A305F using Tapatalk
Correct - To me (And most I think) Kill Switch = Red switch
Ignition Switch = Key Switch / Main Switch
tory ii likes this.

Makin' Ponies....
ChR1z is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Yamaha R1 Forum: YZF-R1 Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
06 Dash Issue and Starting issue Joeydavis9 04-06 R1 Mechanical Help 2 03-23-2018 02:05 PM
06 Slow Starting / No Starting reeftankin 04-06 R1 Mechanical Help 14 08-13-2014 11:39 AM
07 R1 starting issue nmracing 07-08 R1 Mechanical Help 8 03-30-2012 01:50 PM
Battery/Starting issue 09 R1 Sustanon 09-14 R1 Mechanical Help 13 03-09-2012 09:16 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome