Yamaha R1 Forum: YZF-R1 Forums banner

1 - 11 of 11 Posts

·
USMC/0369 1986-2008
Joined
·
5,662 Posts
Discussion Starter #1
When I was riding home today from work, a buddy of mine was riding behind me and it was starting to get dark and he pulled up beside me and said that I was blowing flames (about a foot) out of the Micron. Ever since I put it on I noticed a little popping but, I never payed any mind to it, it wasn't loud or anything. But wwe went from a light and got on it a bit and when it came for his exit he pulled up again and stretched out his hands to show me how long the flame was and he called me tonight to say that every time I was popping that I was blowing flame out.

Is this bad? DO I need to do something about it or is it normal with a Micron? I don't want to FvCK something up! Should I put the stock pipe back on or am I just paranoid? Do I need to run a PCIII on it. I haven't done anything internally at all, stock filter and all.


HELP:dunno :dunno :dunno
 

·
Registered
Joined
·
236 Posts
I think most aftermarket slip-ons do that. My Micron does that also. I like it!!! :rock Mine shoots out a bluish flame when it pops. I heard if you want to get rid of it then get yourself a Power Commander and get it mapped.
 

·
WHEELIE KING-girls luvmyweiner
Joined
·
4,299 Posts
OK you dont have a PC111, so thats cant be it and it would have been my first guess, so next what grade fuel are you running. If your not running atleast 91 octane maybe thats it, if you are then maybe you got some bad fuel, Try either draining the fuel or run it out then fill it up with some quality 91 or 93 octane, I run amaco. Just my 2 cents, any one else?
 

·
WHEELIE KING-girls luvmyweiner
Joined
·
4,299 Posts
r1stunta said:
I think most aftermarket slip-ons do that. My Micron does that also. I like it!!! :rock Mine shoots out a bluish flame when it pops. I heard if you want to get rid of it then get yourself a Power Commander and get it mapped.
This is true a lot of slip ons do this but if its abnormal, and has not done it before, could be the fuel:dunno
 

·
WKid's One
Joined
·
82 Posts
Just running rich and burning excess fuel on the exit thru the pipes. Mine did the same thing. Was worse on my VTR tho
 

·
Banned
Joined
·
968 Posts
Sounds to me like the tire pressure is to low, when was the last time you gave your bike a good coat of wax? Might wanna check your brake fluid.

I ain't no mechanic man but sounds to me like your ride is running perfect to me. I've noticed before bikes with Akro's or Mic's to backfire or pop a blue flame.
 

·
Registered
Joined
·
261 Posts
Almost every body that I know that puts on a pipe and does not put on a Power Commander has this happen. I happens when you get on the throttle hard and let off. What is happining is that your CPU adjusts to the pipe and gives you a rich mixture, which is why it spits flames out of the back. It is your unburned fuel. I would get a PC to fix it. It is better than running lean which causes detonation, but ideally you don't want it running rich either. Plus you are loosing power (don't know how much, probally minimal) but you are still loosing power with it running rich. This is my 2 cents on it, and I am sure other people can tell you more about it.
 

·
USMC/0369 1986-2008
Joined
·
5,662 Posts
Discussion Starter #8
nos said:
Sounds to me like the tire pressure is to low, when was the last time you gave your bike a good coat of wax? Might wanna check your brake fluid.
There is always one...LOL that's what makes this place so fun:jump

It don't bother like I said but, this guy made it seem like my rings or valves might burn out and suggested a Power Commander. I always heard that if you didn't change anything internally then you didn't need one and frankly I don't want to put the cash out for one right now anyway!

But the majority has said that this is normal so I will take that as that I was being paranoid and everything is ok. So I will run out and kiss my baby and put her new Spools on and get it ready for her new stands that hopefully will be here tomorrow.

nos, should I check the blinker fluid when the lights are on or off:crash ??? J/k

Thanks for the help guys!
 

·
USMC/0369 1986-2008
Joined
·
5,662 Posts
Discussion Starter #9
On2Wheels said:
It happens when you get on the throttle hard and let off.
That's exactly when it would happen, I just don't want ill side effects!
 

·
Once more into the breech
Joined
·
342 Posts
If this problem started recently, I would suspect that you may have a leak in the exhaust somewhere that lets air in to the pipe. This causes the unspent gasses to ignite on decelleration. Check your connections for tightness/leaks.
 
1 - 11 of 11 Posts
Top